top of page

Traumatherapie & EMDR

Mogelijke symptomen trauma:

​

- Herbeleving:

Zoals: Nachtmerries, Flashbacks, Ingrijpende gedachten, Bepaalde triggers

- Vermijding:

Zoals: Slecht slapen, Vermijding triggers, Vermijding bepaalde plaatsen, Vluchten: werk, alcohol, sport

- Hyperarousal:

Onrust, emotioneel

- Negatief zelfbeeld/ wereldbeeld

​​

Trauma beperkt je, geeft een beklemmend gevoel, vermindert  je vermogen om te voelen of te denken of te vertrouwen of  je te laten gelden.

Pijn, verdriet en angst gaan vaak gepaard met vluchten in  werk, zelfbevrediging (alcohol, eten, roesmiddelen,...) of  zelfstimulering op welke manier dan ook.

Je voelt je gedwongen om jezelfHet beter voor te doen dan  je bent. Of om jezelf klein te houden om geaccepteerd te  worden/ om je bestaansrecht te rechtvaardigen

Het doet afbreuk aan het vermogen dankbaarheid te  ervaren voor de schoonheid van het leven

​

Trauma beperkt onze flexibiliteit en vervreemdt ons van het heden.

​​

Als mensen hebben we het vermogen om te kiezen hoe we omgaan met de onvermijdelijke ups en downs in het leven (=responsflexibiliteit). Hierbij kunnen we na een prikkel even pauzeren en een reactie kiezen. We worden er niet mee geboren, maar het is iets wat zich ontwikkelt tijdens onze opvoeding. Trauma kan deze ontwikkelingen belemmeren, waardoor we vast komen te zitten in voorspelbare, automatische beschermingsreacties, waarbij we ons loskoppelen van onszelf. Dit omdat het hier en nu te beangstigend is. 

​

​

​​

Bij trauma blijven oude ervaringen steeds weer dezelfde reacties  oproepen -> persoon is ‘bevroren'

​

Alle zintuiglijke ervaringen van ‘toen’, blijven in het hier en nu psychische klachten oproepen

Emoties, die rondzweven op neocortex (regio in de hersenen), moeten worden verwerkt

Amygdala als symbolische poortwachter slaat alarm

Hippocampus (archivaris) kan vervolgens emotie geen tijd, locatie en  context geven

Traumatherapie maakt het mogelijk deze traumatische respons te laten  verdwijnen

​​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

 

 

EMDR leidt dus tot een meer georganiseerde en minder chaotische  hersenactiviteit

 

EMDR-sessies vragen van een cliënt om emotioneel moeilijke herinneringen of beelden op te roepen. Daarom is voldoende stabilisatie voorafgaand aan een EMDR-sessies heel belangrijk en kan EMDR niet worden toegepast als er onvoldoende stabiliteit is. Dit wordt samen besproken, geëvalueerd en beoefend.

traumatherapie.jpeg
EMDR-Kit-Wireless-set-scaled.jpg

​​​Het leven loopt vaak niet zoals gepland. Obstakels komen op je pad, en soms kan het heel donker worden. Tijdens de traumatherapie ga ik samen met je op pad, we zoeken lichtpuntjes in de duisternis. Een pad waar er ruimte is voor veiligheid, verbinding en (innerlijke) rust. Een pad zonder (voor)oordelen, waar je mag zijn wie je bent. We kijken samen wat jij nodig hebt om terug in beweging te kunnen komen, maar nemen ook de tijd om waar nodig, bewust stil te staan. Met vallen en opstaan, maar nooit alleen. ​

​

Lichaamstechnieken, EMDR, gesprekstherapie, relaxatieoefeningen, ademhaling, fysieke activiteit, creatieve opdrachten,...zijn allemaal technieken die aan bod kunnen komen. Stuk voor stuk wordt dit uitgelegd en alles gebeurt in samenspraak met jou. 

​

Wat is trauma?

 

Trauma komt bij meer mensen voor dan we beseffen. Het is een innerlijke verwonding ten gevolge van  traumatische of pijnlijke gebeurtenis(sen) en zet zich vast in het zenuwstelsel, de geest en het lichaam. Het is iets wat lang aanwezig kan blijven en op elk moment kan getriggerd worden. Dit beperkt onze aangeboren capaciteit en het veroorzaakt een vervorming van onze kijk op de wereld en de mensen.

​

We hebben de trauma's met een grote T, denk maar aan aanslagen, oorlog, overlijden, een ongeval,... Daarnaast hebben we trauma's met een kleine t, die voor sommigen als schijnbaar alledaagse gebeurtenissen kunnen aanzien worden, maar wel emotionele littekens kunnen veroorzaken. Denk maar aan pesten, (emotionele) verwaarlozing, relatiebreuk, chronische ziekte, financiële problemen,... Hierbij worden de kernbehoeftes voor ons als mens niet ingevuld.

​

Trauma's kunnen verwerkt worden, zodat het ons niet langer in het verleden gevangen houdt. Zodat we ons vol potentieel kunnen benutten. Zodat we terug kunnen leven in het hier en nu.

Tijdens de therapie, gaan we het onder ogen zien van trauma,  zonder het te ontkennen of ons  ermee te identificeren. Het is een langzaam proces, dat de deur opent naar gezondheid en evenwicht.

​

​​​​​​

Wat is EMDR?​

 

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitisation and Reprocessing” en wordt sinds de jaren '90 succesvol gebruikt bij trauma, angst, depressie, verslaving en andere trauma gerelateerde aandoeningen. 

​Het versnelt de verwerking van traumatische herinneringen en kan mogelijks vastgelopen gedragspatronen gerelateerd aan trauma/angst veranderen.

EMDR zorgt voor een positieve herstructurering in het brein en spreekt de natuurlijke gezondheid daarvan aan. Bovendien bevordert het een versterkt gevoel van eigenwaarde.

​

Aan de hand van oogbewegingen, tappen op de handen/benen of geluiden die afwisselend links/rechts worden aangeboden, kalmeren we een regio in de hersenen (de amygdala) zodat hevige emoties toch geordend kunnen worden opgeslagen in het lange termijngeheugen.

De herinnering die ten allen tijde getriggerd en geheractiveerd kon worden, krijgt zo een plaats, tijd en context toegewezen. Op die manier wordt het een gebeurtenis uit het verleden die in het ‘nu’ niet meer actief beïnvloedt. Het neemt de gebeurtenis niet weg, maar het krijgt wel een andere betekenis.

​

Heb je vragen of neem je graag even contact met mij op? Aarzel dan zeker niet om me een mailtje te sturen via onderstaande knop of lindsey_degrande@hotmail.com.

​

 

​​

bottom of page